Waasse kriel

Dit krielras dankt zijn naam aan het ontstaan in het Waasland en wordt in de volksmond ook wel een “steens kieksken” genoemd.
Specifiek aan dit ras is dat het rozekammig is, enkel hiermee onderscheid het zich van de Belgische kriel.
Het is een gehard en levendig ras dat goed kan vliegen.
De hennetjes zijn goede broedsters en leggen een 120-tal witte eitjes per jaar, de kuikens groeien snel op.
Erkende kleurslagen: zwart, wit, blauw, patrijs, blauwpatrijs, zilverpatrijs, blauwzilverpatrijs, roodgeschouderd zilverpatrijs, roodgeschouderd blauwzilverpatrijs, witpatrijs, tarwe, zilvertarwe.
De ringmaat van de haan is 11 mm, van de hen 10 mm.
Dit ras is erg zeldzaam.


*Op de tweede foto ziet u de Belgische kriel.
Antwerpse Baardkriel

Het oudste Belgische krielras dat tevens internationaal gekend is en zoals zijn naam het al zegt afkomstig is uit Antwerpen.
Dateert reeds van de eerste helft van de negentiende eeuw maar reeds ervoor werden er vermeldingen van het ras gemaakt.
Het is het enige Belgische kippenras dat verspreid is over de hele wereld.
De Antwerpse is een opvallende verschijning door zijn kleine gestalte, de asymmetrische lichaamsbouw, de fijne rozekam, de onbevederde blauwe loopbenen en vooral door zijn de volle driedelige baard.
Er bestaat een rijk gamma aan kleurslagen waarvan de meest karakteristieke de typisch Belgische kwartelkleur is.
De Antwerpse is gemakkelijk te houden en door zijn rustig, aanhankelijk karakter en klein gestalte ook ideaal voor kinderen, vooral de hennen.
Het zijn goede vliegers.
De hennetjes zijn goede broedsters en leggen per jaar een 100-tal witte tot crèmekleurige eitjes.
Erkende kleurslagen: zwart, wit, blauw, gezoomd blauw, parelgrijs, buff, rood, koekoek, patrijs, zilverpatrijs, witpatrijs, kwartel, blauwkwartel, zilverkwartel, blauwzilverkwartel, buff zwartcolumbia, buff blauwcolumbia, wit zwartcolumbia, wit blauwcolumbia, geelstaartzwart, duizendkleur, isabelporselein, okerwitporselein, zwart witgepareld, blauw witgepareld, parelgrijs witgepareld, zwartbont, blauwbont, parelgrijsbont.
De ringmaat van de haan is 11 mm, van de hen 10 mm.


Bovenstaande rassen zijn slechts een beperkte selectie, voor een complete lijst van alle erkende Belgische rassen verwijzen we u graag naar de website van de landsbond van fokkers van neerhofdieren.