Dendermondse eend

Oud inlands ras waarvan aangenomen wordt dat het in de 19de eeuw een groot verspreidingsgebied in Vlaanderen kende en hierdoor vroeger ook wel eens Vlaamse eend genoemd werd.
Het ras wordt aangehaald als voorouder van verschillende eendenrassen.
Het is een zware vleeseend van uitstekende kwaliteit.
Typisch voor dit ras is vooral de bootvorm en de blauwe kleur van het gevederte met een witte borstvlek.
De snavelkleur is bij beide geslachten steeds loodblauw.
De eend legt tamelijk goed maar gaat niet altijd tot broeden over.
Qua onderhoud stelt dit ras weinig eisen.
Het ras is erkend in de kleurslagen blauw witborst en zwart witborst.
Op één na het zeldzaamste Belgische eendenras.

Vlaamse Gans

Zeer oude en de enige Vlaamse ganzensoort die we nog bezitten dat reeds in de 16de eeuw in Vlaanderen werd gefokt voor het vlees en de productie van ganzenveren. De lichaamsbouw en eerder klein gestalte tonen aan dat we met een echte landgans te maken hebben.
Typisch voor deze gans is de betrekkelijk korte maar dikke hals en er nergens wammen (huidplooien) te bespeuren zijn.
Vlaamse ganzen zijn zeer goede grazers die tevens goed leggen en hun kuikens gemakkelijk groot brengen.
Als kuiken zijn deze dieren geel met zwart, Vlaamser kan dus eigenlijk niet.
Er komen slechts twee kleurslagen voor: de witte en de grauwgeëksterde. Bij de geëksterde zijn de kop (met uitzondering van een smal wit biesje rond de snavelwortel), het bovenste derde van de hals, de schouders, de stuit en de dijen donker bruingrauw gekleurd De rest van het gevederte is wit
Tegenwoordig zeer zeldzaam, de witte komen zelfs nog nauwelijks voor. 

Illustratie Belgische rassen Ardenner kalkoen en Ronquières kalkoen

Ook fazanten, pauwen, parelhoenders, kwartels, patrijzen vallen onder deze categorie maar hier zijn geen Belgische rassen van.

Bovenstaande rassen zijn slechts een beperkte selectie, voor een complete lijst van alle erkende Belgische rassen verwijzen we u graag naar de website van de landsbond van fokkers van neerhofdieren.